Sunday, March 1, 2020


Morotsbollar/Carrot Bites

Goda och nyttiga morotsbollar, förvara dom i kylskåpet, för en snabb och enkelt mellanmål. Dom är mjölkfri och vegan .

Delicious healthy carrot bites, keep them in the fridge for a quick and simple snack. Dairy free and vegan.
Morotsbollar/Carrot Bites

Ingredienser

2 stora morötter grovt rivna
3 stora dadlar      
4 msk mortlade linfrön
2,5 dl havregryn
4 msk osötad naturellt mandelsmör        
1 dl russin                                                 
1 dl valnötter           
1 1/2 tsk pumpapajkrydda  
    (se nedan för recept)                      
1 tsk vaniljextrakt                                                
1 tsk färsk finriven ingefära        
1 tsk malen gurkmeja                               
1 dl  raw kokoschips (för att rulla bollarna i)                                                                                             

 Ingredients

2 large carrots grate
1/4 cup roughly chopped dates
1/4 cup coarsely ground flax seed
1 cup rolled oats
1/4 cup unsweetened natural almond butter
1/2 cup rasins
1/2 cup walnuts
1 1/2 tsp pumpkin pie spice (see below)
1 tsp vanilla extract               
1 tsp finely grated fresh ginger 
1 tsp turmeric powder 
1/2 cup raw coconut chips(to roll the bites in)   


Morotsbollar/Carrot Bites

Instuktioner


  1. Riv morötterna, riv ingefäran fint. 
  2. Lägg dadlarna i skål med 1 msk vatten och mikra i 30 sek på hög för att göra dom mjukare.
  3. Lägg all ingredienserna (utom kokoschipsen) i en matberedare, kör tills att allt är väl blandat, skrapa ned från sidorna om det behövs. tillsätt vatten en msk i taget om det behövs för att göra blandningen lösare. Den ska vara lite "chunky".
  4. Täck och ställ in i kylen 15-30 minuter, så att blandningen blir lite hård.
  5. Krossa kokoschips till mindre bitar att rulla bollarna i.
  6. Rulla blandningen till ca 2,5 cm stora bollar.
  7. Rulla bollarna i dom krossade kokoschipsen. 




Instructions


  1.  Grate the carrots, use the fine side of the grater for the ginger.
  2. To soften the dates put them in a bowl with 1 tbsp of water and microwave for 30 sec on high.
  3. Add all the ingredients in a food processor (except for the coconut chips), puls until well blended, stop and scrape down the sides occasionally. The mixture should be slightly chunky.
  4. Cover and chill in the fridge for 15-30 minutes, to firm the mixture.
  5. Crush the coconut chips to slightly smaller pieces.
  6. Roll the mixture to approximately 1 inch balls.
  7. Dredge the balls in the coconut chips. 

Pumpapajkrydda/Pumpkin pie spice

Denna kryddblandning är även god att smaksätta kaffe med. Lägg i lite med kaffet i filtret före bryggning.

You can also use this spice to flavour your coffee with, just add some to the ground coffee before brewing.

Pumpapajkrydda/Pumpkin pie spice 

Ingredienser

4 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen muskotnöt

Ingredients


4 tsp ground cinnamon
2 tsp ground ginger
1 tsp ground cloves
1/2 tsp ground nutmeg

Blanda all ingredienserna, förvara i en glasburk med lock,  håller i ca 6 mån. 

Mix all the ingredients and stor in a glas jar with a lid, can be used for up to 6 months.








2 comments:

Frusna nöt och bär kakor/Frosen nut and berry cakes Dessa goda kakor går att variera till den smak som passar just dig. Byt ut hallonen...